mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος

 
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
Αρχική
test
Οδηγίες για αυξημένη χοληστερόλη Εκτύπωση E-mail

 

Οι oδηγίες διατροφής αποτελούν μέρος της συνολικής αγωγής υγείας που πρέπει να ακολουθείτε, και έχουν σκοπό να σας εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής με όσο γίνεται μικρότερη απόκλιση από τις συνήθειές σας. Η διατροφή που σας συστήνουμε είναι υγιεινή αλλά και γευστική, ώστε να είναι δυνατή η χρόνια τήρησή της. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που ακολουθούν και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία σας δημιουργηθεί.

 

Η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος (πάνω από 200 mg) προδιαθέτει για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα ποσοστό της χοληστερόλης παράγεται στο συκώτι και το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές μας και βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης π.χ. τυρί, κρέας, αυγό, εντόσθια, βούτυρο, πουλερικά, ψάρια (Πίνακας ΙΙ).

Η μεγάλη πρόσληψη χοληστερόλης και λίπους με την καθημερινή μας διατροφή προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και στη συνέχεια αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Γι΄αυτό η χοληστερόλη στο καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να είναι μικρότερη από 300 mg (Πίνακας Ι).

Τη χοληστερόλη τη διακρίνουμε σε δύο μορφές:

HDL: χαρακτηρίζεται ως η "καλή" χοληστερόλη (Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας).

LDL: χαρακτηρίζεται ως "κακή" χοληστερόλη (Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας).

Τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα HDL-χοληστερόλης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα της καρδιάς.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:

§  Διατηρήστε ή μειώστε το σωματικό σας βάρος αν είστε άτομο παχύσαρκο.

§  Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα (άθληση, περίπατος).

§  Μειώστε τα κορεσμένα λίπη. Στη θερμοκρασία δωματίου είναι στερεά (π.χ. βούτυρο, μαργαρίνη).

§  Αυξήστε τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λίπη. Στη θερμοκρασία δωματίου έχουν υγρή μορφή (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο).

§  Μειώστε τη χοληστερόλη της διατροφής σας (βρίσκεται σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης) Πίνακες Ι & II.

§  Αποφύγετε και το "κρυμμένο λίπος" που περιέχουν μέρικα τρόφιμα (αλλαντικά, αρνάκι).

 

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

 

ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

 

 

ΤΡΟΦΙΜΑ

ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
(
mg/μερίδα τροφίμου*)

 

 

Λαχανικά

0000

Δημητριακά

0000

Φρούτα

0000

Όσπρια

0000

Αυγό ασπράδι ωμό (25 mg)

0000

Aυγό ολόκληρο ωμό (50 mg)

225

Γαρίδες βρασμένες (125 mg)

250

Εντόσθια (μυαλά βρασμένα 125 mg)

3875

Εντόσθια (γλυκάδια τηγανητά 125 mg)

475

Κοτόπουλο, λευκό κρέας βρασμένο (125 mg)

100

Κρέας μοσχάρι φιλέτο σχάρας (125 mg)

125

Κρέας χοιρινό (125 mg)

137

Μαγιονέζα (20 mg)0

52

Μπακαλιάρος ατμού (125 mg)

75

Οστρακοειδή (π.χ. Μύδια) (125 mg)

125

Οστρακοειδή (π.χ. Στρείδια ωμά) (125 mg)

62.50

Πάπια κρέας, μόνο ψητή (125 mg)

200

Συκώτι βοδινό, βρασμένο (125 mg)

300

Συκώτι αρνίσιο, τηγανητό (125 mg)

500

Τυρί Cheddar (55 mg)

38.50

 

*Μερίδα εστιατορίου
Οι τροφές στις πράσινες γραμμές, πρέπει να αποφεύγονται.
Τα στοιχεία έχουν αντληθεί από το βιβλίο της Α. Τριχοπούλου "Πίνακας συνθέσεων τροφίμων και ελληνικών φαγητών", Αθήνα 1992.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ

 

 

 

 

ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ

ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ

 

ΓΑΛΑ ΚΑΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Γάλα αποβουτυρωμένο (0% λιπαρά)
  • Γάλα ημιαποβουτυρωμένο (φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη)
  • Γάλα πλήρες (φρέσκο, εβαπορέ, σκόνη),

 

  • Γιαούρτι με 0% λιπαρά
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Γαλακτομικά προϊόντα
    που προέρχονται από πλήρες γάλα (κρέμα
    γάλακτος, σαντιγύ)

 

  • Τυρί με πολύ χαμηλά
    λιπαρά (
    cottage cheese,
    μυζήθρα με χαμηλά λιπαρά)
  • Τυριά μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά
  • Γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

 

 

 

  • Τυριά τύπου Ενταμ, Γκούντα, Μπρι, Ροκφόρ, Κασέρι, Γραβιέρα, Φέτα, Παρμεζάνα

 

 

 

  • Τυρί επεξεργασμένο,
    τυρί κρέμα

 

 

 

 

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ

  • Λαχανικά φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • Αβοκάντο (σε μικρές ποσότητες)
  • Φρούτα με κρέμα σαντιγύ
  • Καρύδα

 

  • Αντράκλα

 

 

 

  • Φρούτα φρέσκα ή κονσερβοποιημένα

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ
ΟΣΠΡΙΑ

  • Ψωμί ολικής άλεσης, μαύρο, σίκαλης
  • Ψωμί εμπορίου
  • Αρτοσκευάσματα που περιέχουν βούτυρο, σοκολάτα, πλήρες γάλα,
    αυγό και τυριά που
    πρέπει να αποφεύγονται
    (π.χ. κρουασάν)

 

  • Αλεύρι μαύρο ή ημίλευκο

 

  • Τηγανητές πατάτες, τσιπς

 

  • Δημητριακά μη αποφλοιωμένα, ρύζι, μακαρόνια

 

  • Ζυμαρικά που περιέχουν ως συστατικό τους αυγά (π.χ. κανελλόνια, χυλοπίτες)

 

  • Όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές, φάβα, κουκιά)

 

 

 

  • Κράκερς με την προϋπόθεση ότι παρασκευάζονται με τα λάδια που συστήνονται

 

 

 

 

 

 

ΚΡΕΑΤΑ

  • Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) χωρίς την πέτσα
  • Άπαχα μέρη από: Βοδινό, Χοιρινό, Μοσχάρι (Σπάνια κατανάλωση και σε μικρές ποσότητες)
  • Παχιά μέρη κρέατος
  •  
    • Αλλαντικά, Λουκάνικα
    • Εντόσθια (μυαλό, συκώτι, νεφρά...)

 

 

  • Κουνέλι

 

  • Κονσερβοποιημένα κρέατα με σάλτσα

 

  • Ασπράδι αυγού

 

  • Κρόκος αυγού

 

 

 

 

ΨΑΡΙΑ

  • Όλα τα ψάρια και κυρίως τα λιπαρά (σαρδέλλα, σολωμός, ρέγγα...)

 

  • Αυγά ψαριών

 

 

 

 

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ

  • Ελαιόλαδο, Σογιέλαιο,
    Καλαμποκέλαιο, Βαμβακέλαιο, Ηλιέλαιο
  • Ελιές
  • Μαργαρίνη μαλακή (soft)
    (Σπάνια κατανάλωση και σε μικρές ποσότητες)
  • Βούτυρο
    Χοιρινό λίπος, Βοδινό λίπος
    Μαγειρικό λίπος, Λίπος κακάο
    Καρυδέλαιο, Φοινικέλαιο

 

 

 

 

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

  • Νερό, τσάϊ, καφές, σόδες, κτλ.
    Χυμοί από φρέσκα φρούτα και λαχανικά
    Κρασί και οινοπνευματώδη σε μικρές ποσότητες

 

  • Οινοπνευματώδη σε μεγάλες ποσότητες

 

 

 

 

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ

  • Γρανίτα

 

  • Κέϊκ, Μπισκότα
    Επιδόρπια που παρασκευάζονται από πλήρες γάλα, κορεσμένα ή υδρογονωμένα λίπη και κρόκο αυγών
    Σοκολάτα γάλακτος ή στιγμιαία

 

  • Κέϊκ, Μπισκότα, Κουλούρια...με την προϋπόθεση ότι παρασκευάζονται με τα λάδια που συστήνονται, με γάλα 0% λιπαρά και μόνο με ασπράδι αυγού

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΑ

  • Μαρμελάδα, Μέλι
  • Μαγιονέζα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
  • Μαγιονέζα
    Σάλτσες εμπορίου
    Σάλτσες τυριών

 

  • Πίκλες, Μουστάρδα, Βανίλια
  • Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα)

 

 

  • Λεμόνι, Πιπέρι, Ξύδι, Κανέλα

 

 

 

 

 

 

Σημείωση: Αν υπάρχει και άλλη διαταραχή της υγείας σας π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, ουρικό οξύ, νεφρική ανεπάρκεια, ρωτήστε το γιατρό σας ή τη διαιτολόγο σας, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις το διαιτολόγιό σας θέλει τροποποίηση.

 

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΣΑΣ

Το φαγητό πρέπει να μετριέται. Θα χρειαστείτε ένα κοινό φλυτζάνι τσαγιού ή ένα μπωλ 250 ml, ένα κουταλάκι του γλυκού και ένα της σούπας. Τα περισσότερα φαγητά μετριούνται μετά το μαγείρεμά τους.

ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΥΓΙΕΙΝΑ

Το κρέας πρέπει να είναι ψητό, βραστό ή σχάρας. Αποφεύγετε το τηγανητό. Τα χορταρικά μπορούν να μαγειρεύονται μαζί με της υπόλοιπης οικογένειας, η μερίδα σας όμως θα πρέπει να αφαιρείται προτού προστεθεί επί πλέον λάδι και αλάτι.

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ "ΕΙΔΙΚΑ" ΦΑΓΗΤΑ

Δεν είναι ανάγκη να αγοράζετε "ειδικά" φαγητά. Διαλέγετε και παρασκευάζετε το φαγητό σας από τα είδη τα οποία αγοράζονται για την οικογένειά σας: γάλα, χόρτα, ψωμί, κρέας, λίπη, φρούτα (φρέσκα ή ξηρά).

Τρώτε μόνο όσα φαγητά περιέχονται στον Πίνακα ΙΙ και μόνο στις ποσότητες που αναγράφονται στο διαιτολόγιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ

Όταν αγοράζετε κάποιο προϊόν, πρέπει ως καταναλωτές να διαβάζετε την ετικέτα του. Δώστε μεγάλη προσοχή τόσο στην ποιότητα του λίπους (φυτικό ή ζωϊκό), όσο και στην εκατοστιαία περιεκτικότητά του στο τρόφιμο.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Όταν βρίσκεστε στη δουλειά, καλύτερα να τρώτε ένα σπιτικό σάντουϊτς ή ένα φρούτο ή φυσικό χυμό φρούτου, αντί να καταναλώνετε έτοιμα προϊόντα για τα οποία δεν γνωρίζετε την ποιότητα και την ποσότητα του περιεχόμενου λίπους.

Οταν θέλετε να φάτε έξω με παρέα, προτιμάτε στεγνά φαγητά, π.χ. ψάρι ή κοτόπουλο σχάρας, σαλάτα, χόρτα και όχι τηγανητά.

ΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΚΙΛΑ, ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

§  Προσπαθείστε η διατροφή σας να είναι ισορροπημένη και να διακρίνεται από ποικιλία.

§  Οι μερίδες σας να είναι μικρές. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για το γεύμα σας και το δείπνο από αυτά που συνηθίζει να χρησιμοποιεί η υπόλοιπη οικογένεια. Να υπάρχει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.

§  Το δείπνο σας να είναι πιό ελαφρύ από το γεύμα σας (π.χ. σαλάτα, γιαούρτι με 0% λιπαρά, φρούτο).

§  Στα ενδιάμεσα των γευμάτων σας προτιμάτε να τρώτε ένα φρούτο αντί να πίνετε ή να τρώτε τρόφιμα που παχαίνουν (σοκολάτες, μπισκότα, καραμέλες).

§  Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή σας.

§  Να σηκώνεστε από το τραπέζι πριν ακόμη χορτάσετε.

§  Να προτιμάτε να τρώτε τα φαγητά σας στεγνά, χωρίς σάλτσες και πολλά λάδια.

§  Μην τρώτε τηγανητά (π.χ. τηγανητές πατάτες).

§  Μην πίνετε αναψυκτικά και οινοπνευματώδη γιατί αντιπροσωπεύουν "άδειες θερμίδες".

§  Μην καταναλώνετε ζυμαρικά και γλυκά.

 

ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΣΑΣ

Τώρα είστε έτοιμοι να κάνετε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε το φαγητό σας εύγεστο και ευχάριστο, χωρίς να αγχωθείτε.

Σκοπός της δίαιτας για την αντιμετώπιση της χοληστερόλης ή και του επιπλέον βάρους σας δεν είναι η στέρηση. Σωστή δίαιτα είναι αυτή που είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε ατόμου και βέβαια η διατροφή που έχει τη βάση της στη "Μεσογειακή Δίαιτα" (πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο).

Πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτή η διατροφή είναι ιδανική για την υγεία σας και την οποία λογικά έπρεπε να ακολουθεί και σχεδόν όλος ο πληθυσμός των ενηλίκων.

 

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΗΓΕΣ:

1. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3. "ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ", Α. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ 1992

 

 

 
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Εκτύπωση E-mail

logo_big.pngΑν οι ξινίλες και  οι καούρες έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους τότε μάλλον έχετε αρχίσει να υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Λίγα λόγια για τον οισοφάγο

Ο οισοφάγος είναι ένας μυϊκός σωλήνας, που ενώνει το στόμα με το στομάχι. Οι μύες του οισοφά­γου, με τις περισταλτικές κινήσεις, προωθούν τα υγρά και τις στερεές τροφές από το στόμα προς το στομάχι.

Στην περιοχή που ενώνεται ο οισοφάγος με το στομάχι υπάρχει ο Κάτω Οισοφαγικός Σφιγκτήρας (ΚΟΣ), που κλείνει στεγανά τη θέση αυτή και επιτρέπει το πέρασμα των υγρών και της τροφής μόνο προς μία κατεύθυνση, δηλαδή από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Παρεμποδίζει έτσι την παλινδρόμη­ση (το πισωγύρισμα) του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εκτός από τις περιπτώσεις εμετού ή ρεψίματος.

Εσωτερικά ο οισοφάγος επενδύεται από ένα ευαίσθητο βλεννογόνο, όπως ακριβώς και το στόμα. Στο βλεννογόνο αυτό υπάρχουν αδένες που παράγουν βλέννη. Η βλέννη μαζί με το σάλιο βοηθούν στην προώθηση της τροφής προς το στομάχι.


 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Asueneia 1 Εκτύπωση E-mail
dfsdfgsdgf
 
Μεσογειακή Διατροφή Εκτύπωση E-mail

sks.jpgΜεσογειακή Διατροφή

Τι γνωρίζουμε για αυτή;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που διήρκησε 30 χρόνια, έδειξαν ότι οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. Από τότε πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το αποτέλεσμα αυτό είχε τις ρίζες του στην παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή των Κρητικών εκείνης της εποχής.
Διαβάστε περισσότερα...
 
aruro.JPG
SYNTAGH.jpg
Το Άρθρο του Μήνα
Η Συνταγή της Εβδομάδας


diet-in-veggies.jpg
metrhsh.jpg
Διατροφή μέσω Διαδικτύου
Υπολογίστε...







mdiet.gr - Σεραλίδης Γιώργος